دوچرخه سواری کوهستان، یک فعالیت هیجانانگیز است و جسم را به چالش میکشد. هنگام دوچرخه سواری در سراشیبی، مهم است که وزن خود را بهدرستی تقسیم کنید تا بتوانید دوچرخهتان را کنترل کنید. همچنین ضروری است دوچرخهای مناسب خریداری کنید که بهطور خاص برای مسیرهای خاکی و کوهستان ساخته شده باشد تا در مقابل فشارهای دوچرخهسواری در یک تپه یا زمین ناهموار مقاومت کند. هنگامیکه اصول اولیه را یاد بگیرید، دوچرخه سواری در مسیرهای ناهموار لذتبخش خواهد شد. در این آموزش، با ما در گروه آموزشی شکاری همراه باشید تا نکات مهم و لازم برای دوچرخهسواری کوهستان را که هر دوچرخهسوار کوهستانی لازم است بداند، مرور کنیم.
اولین مهارت در دوچرخه سواری
سعی کنید در مسیرهای سرپایینی که سرعت زیادی دارید، تمرکز دید خود را با فاصلهی چندمتری بر جاده حفظ کنید. هرچه به نقطهی جلوتری از مسیر پیش رویتان نگاه کنید، زودتر متوجه موانع احتمالی و پیچها خواهید شد. بنابراین فقط روی مقابل لاستیک دوچرخه متمرکز نباشید و مسیر را در دوردست دنبال کنید.
دومین مهارت مهم
دوچرخه بخشی از وجود دوچرخهسوار است. پس، فرمان دوچرخه را محکم بگیرید. در مسیرهای سرپایینی خاکی، لازم است کمی از روی زین بلند شوید. به هر میزان که ناهمواری مسیر خاکی بیشتر شود اهمیت بلندشدن از روی زین بیشتر میشود. توجه داشته باشید که شک و تردید میتواند باعث شود هنگام پایینآمدن از یک تپهی شیبدار به زمین بیفتید. بنابراین مطمئن باشید. همهی دوچرخهسواران زمین میخورند و این موضوع در دوچرخهسواری کوهستان طبیعی است. سعی کنید با سرعت کم، مهارتهای لازم را بهتدریج به دست آورید.
سومین مهارت
هنگام دورزدن در مسیرها، وزن خود را بهسمت پیچ، منتقل نکنید. اگر بهسمت راست دور میزنید لازم است وزنتان را بهسمت چپ و اگر بهسمت چپ دور میزنید وزن خود را بهسمت راست دوچرخه منتقل کنید. هرچه سرعت دوچرخه در زمان دورزدن بیشتر باشد اهمیت این موضوع افزایش خواهد یافت. نکتهی مهم دیگر آنکه در زمان دورزدن بهسمت راست، لازم است رکاب و پای راست خود را در بالاترین حالت یعنی ساعت ۱۲ قرار دهید و رکاب و پای چپ خود را در پایینترین حالت یعنی ساعت ۶ قرار دهید. این عمل کمک میکند وزن شما بهسمت مخالف پیچ منتقل شود و از گیرکردنِ رکاب به زمین در زمان دورزدن جلوگیری میکند.
چهارمین مهارت در دوچرخه سواری
هنگام پایینآمدن از یک تپهی شیبدار، وزن خود را بهسمت عقب دوچرخه متمایل کنید. فرمان را محکم نگه داشته و باسن خود را از زین بلند کنید و بهسمت عقب دوچرخه ببرید.
یک رکاب و پای خود را در حالت ساعت ۳ و دیگری را در حالت ساعت ۹ قرار دهید. آرنج و زانوهای خود را شل نگه دارید تا فشارهای وارده، راحت دفع شوند. آرنج خود را کمی خم نگه دارید.
پنجمین مهارت
بیاموزید که چگونه با یک دوچرخهی کوهستان پرش داشته باشید. هنگام پرش باید از روی صندلی بلند شوید، فرمان را محم بگیرید و باسن خود را بهسمت عقب بکشید تا قفسه سینهتان پایین بیاید و بازوها و پاهای شما خم شود. همانطور که از صخره میگذرید، باسن خود را پایین آورده، وزن خود را روی قسمت عقب دوچرخه انتقال دهید، سپس یک رکاب و پایتان را در حالت ساعت ۳ و دیگری را در حالت ساعت ۹ قرار دهید.
این تکنیک راحتی نیست و نیاز به تمرین دارد؛ اما زمانی که این تکنیک را فراگرفتید از بخشهایی از مسیر که نیاز به پرش دارند بهراحتی عبور خواهید کرد.
ششمین مهارت دوچرخه سواری
در دوچرخهسواری کوهستان همیشه نمیتوانید سوار بر دوچرخه راه را طی کنید و گاهی در مسیرهایی با شیب تند مجبور هستید پیاده شوید. در چنین مواقعی برای هلدادن دوچرخه، بهترین راهکار گرفتن فرمان با دو دست است. همانند یک کوهنورد گام بردارید. گامهای کوتاه اما منسجم، به این صورت که هر گام را که از زمین برمیدارید زانوها را کاملاً صاف کنید تا از حداکثر توان خود برای طیکردن شیبهای تند استفاده نمایید.
نکته پایانی
لازم است برای بهدستآوردن مهارتها، تمرینهای منسجم داشته باشید. در ابتدا همانند هر کار دیگری سخت خواهد بود؛ اما رفتهرفته با کسب مهارتها، دوچرخه سواری کوهستان راحتتر و لذتبخشتر خواهد شد. نخست سعی کنید تمرینات را در مسیرهای سبکتر و با سرعت کمتری انجام دهید. تا زمانی به این روش عمل کنید که مهارت لازم را به دست آورید، بعد از آن میتوانید سرعت خود را افزایش دهید. فراموش نکنید که از لوازم ایمنی (کلاه و دستکش) استفاده کنید. هیچ اشکالی ندارد اگر که در ابتدا از زانوبند و آرنجبند نیز استفاده کنید.
کمکگرفتن از یک مربی
کمکگرفتن از یک مربی دوچرخه سواری کوهستان و یا یک دوچرخهسوار باتجربه خیلی زیاد میتواند شما را در بهبود و پیشرفت تمرینات یاری کند. بنابراین حتماً سعی کنید با یک مربی و یا دوچرخهسوار کوهستان تمرینات را آغاز کنید.